Spontaan interview met Jerre Maas

Door Suus Venings
op 4 november 2015 om 2:04

Bekijk het hele verhaal

P1070586Vandaag, 4 november, is de generale repetitiedag in Mezz. De sprekers staan een voor een op het podium om een keer te oefenen. Sommigen zitten in de zaal. Anderen zijn in de gang bezig met hun laatste voorbereidingen. In de gang tref ik Jerre Maas. De laatste spreker van blok 2. Aangezien ik vandaag live content aan het creëren ben, besluit ik hem spontaan te interviewen.

Wat ben je nu aan het doen?
“Ik  ben bezig met mijn laatste voorbereidingen van mijn talk. Het gaat om de overgang tussen het eerste en tweede gedeelte. In het eerste deel wil ik het publiek iets laten ervaren. In het tweede deel wil ik het publiek meer inzicht geven in wat ze ervaren hebben. Ik wil weten of de link tussen het eerste en tweede gedeelte duidelijk is.”

Wat is het onderwerp van je talk?
“Ik wil het publiek een antwoord geven op de vraag: ‘Hoe komt het dat we onze ideeën niet meer durven te delen met elkaar?’ Mensen zijn bang om hun ideeën te delen. Welk effect heeft het als mensen hun ideeen niet delen? En is dat goed of niet?”

Waarom behandel je dit onderwerp op een TED-event waar juist ideeën  gedeeld worden?
“De slogan van TED is ‘ideas worth spreading’. Wat ik mij afvraag, is of er ook ideeën zijn die het niet waard zijn gedeeld te worden.”

Zijn er specifieke mensen die geneigd zijn hun ideeën niet te delen?
“Mensen die hun ideeën durven te delen, worden vaak gezien als outcast. Als wereldverbeteraars. Daarnaast valt het mij op dat mensen in het zakenleven vaak bang zijn dat hun ideeën gejat worden. Daar geloof ik niet in.”

Waarom spreek jij over dit onderwerp?
Ik heb ervaren hoe het is als je wel onvoorwaardelijk ideeën met elkaar durft te delen maar ik heb ook ervaren hoe het is als je het niet doet. Wat voor risico’s je dan loopt.”

Wat is het ergste wat kan gebeuren als je niet deelt?

“De potentie van het idee komt dan niet tot z’n recht. Ideeën groeien door er met anderen over te praten.”

Is het probleem dat mensen niet durven te delen of dat mensen slecht luisteren naar de ideeën van anderen?
“’Ze luisteren niet’,  is een beperkende overtuiging.  Vraag gewoon of iemand tijd heeft voor een kop koffie. Je zult merken dat mensen zich juist vereerd voelen als je ze vraagt om met je mee te denken.”

Suus Venings

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *