Opening Night TED Vancouver 2016 in Pathé Breda

Door Suus Venings
op 17 februari 2016 om 8:42

Bekijk het hele verhaal

Op 16 februari hadden liefhebbers van TED de mogelijkheid om de openingsavond van TED 2016 in Vancouver te volgen bij Pathé Breda. ‘Dream’, is het thema van dit jaar. Op enkele vip-stoelen na waren alle kaarten voor dit speciale event verkocht.

De organisatie van TEDxBreda verzorgde een voorprogramma. Een van de organisatoren Menno van Rosmalen, opende om 19:30 uur de avond. Hij inventariseerde door middel van enkele vragen aan het publiek de affiniteit met TED en noemde de data van aankomende evenementen.

Aankondiging komende events Breda
Op 1 april is er een TEDxBreda Expo en op 3 juni kan er een TEDxBreda Award gewonnen worden, waarbij het winnen van de award inhoudt dat je op TEDxBreda mag spreken. Hoe TEDxBreda er in 2015 aan toe ging, illustreerde hij met een filmpje.

Voorprogramma: Wat maakt TED zo succesvol?
Voordat we naar Vancouver schakelden, gaf Job ten Bosch van Debatrix een presentatie. Debatrix is het bureau dat de sprekers van TEDxBreda 2015 getraind heeft. Job vertelt wat een TEDtalk typeert en wat TED nou zo succesvol maakt. Het succes hangt samen met het beschikbaar stellen van de video’s, de kwaliteit van de presentaties en een structuur die het publiek van het begin tot het einde weet te boeien.

hosts TED

Na de bondige presentatie schakelden we snel over naar Vancouver waar de hosts van de verschillende dagen van het TED-event zichzelf al aan het voorstellen waren. Deze openingsdag werd gehost door Chris Anderson.

Talk 1 Inzichten van tienjarige Ishita Katyal
met furby 2

TED opende met een talk van tienjarige schrijfster Ishita Katyal. Ze deelt het podium met haar Furby. Die inspireert haar. Net als haar favoriete YouTube-kanaal en een hit van Justin Bieber.

Ze zette het publiek aan het denken met een aantal vragen. Waarom vragen we kinderen altijd wat ze later willen worden? Waarom vragen we niet wat kinderen NU zouden willen? Waarom is het onderwijs altijd zo op de toekomst gericht? Op de uiteindelijke toets die gaat komen? Hoe zou onze toekomst zich vormen als we ons nu bezig houden met wat we nu willen in plaats van nu te focussen op wat er in de toekomst van ons verwacht wordt?

Tot slot riep de welbespraakte tienjarige het publiek op om wel 10 tot 10.000 keer na te denken voordat we grote beslissingen nemen over bijvoorbeeld voedselverspilling, onderwijs en oorlog omdat de impact hiervan op kinderen en hun toekomst groot is.

Talk 2 Internet voor iedereen toegankelijk. Een droom van Astro Teller

project loon
Astro Teller houdt zich bezig met het realiseren van radicale oplossingen voor grote problemen door de ontwikkeling van breakthrough technology. Voorbeelden hiervan zijn verticale landbouw, auto’s die geen bestuurder vereisen en speciale luchtballonen die internet overal ter wereld toegankelijk moeten maken.

De talk gaat enerzijds dieper in op het project met de WIFI-ballonnen, ‘Project Loon’, en anderzijds op de processen die spelen wanneer je met een projectteam op dit niveau aan het uitvinden en innoveren bent. Astro benadrukt dat het heel belangrijk is dat mensen zich vrij voelen om te falen. Mensen die falen of bewijzen dat iets onmogelijk is, kunnen op applaus rekenen. Hoe eerder er gefaald wordt hoe beter.

Wat betreft Project Loon wordt vooral de impact benadrukt. Wat zijn de gevolgen als het lukt? Wat betekent het voor de toekomst als tussen vijf en tien jaar iedereen toegang heeft tot internet?

Talk 3 DNA lezen met Riccardo Sabatini

dna
Riccardo Sabatini vertelt het publiek hoe goed zelflerende computers op dit moment in staat zijn om DNA te lezen. Hij waarschuwt het publiek voor de toekomst die er aan zit te komen. Hij vindt het belangrijk dat de wereld beseft wat er gaande is voordat de gevolgen van deze ontwikkelingen ons overvallen.

Wat is er gaande?
Om te illustreren wat er nou aan DNA af te lezen valt, worden er enkele boekenkasten met dikke boeken op het podium gereden. De inhoud van al die boeken staat gelijk aan wat er aan je DNA valt af te lezen. Hij pakt er een boek bij en laat de inhoud ervan zien. Het boek staat vol met kleine lettertjes.

Riccardo zoomt in op een passage midden op een bladzijde en vertelt dat er in dit stukje een lettertje afwijkt, wat wil zeggen dat de persoon waarover dit gaat aan een bepaalde ziekte lijdt. Door deze illustratie wordt DNA opeens meer tastbaar. Ook vertelt hij bijvoorbeeld dat ieder mens de inhoud van alle boeken met elkaar gemeen hebben. Het zijn slechts vijf pagina’s die de individuele verschillen bepalen.

Computers zijn op dit moment al vrij goed in staat om op basis van DNA materiaal het uiterlijk van een persoon in kaart te brengen en daarbij een afbeelding te genereren.

De kansen en het gevaar
De informatie die de computers kunnen genereren over iemands DNA biedt kansen voor gepersonaliseerde medicatie. Medicatie die echt is afgestemd op een individu. Er zijn echter ook toepassingen denkbaar die zorgelijk zijn. Er zouden bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden komen om voorspellingen te doen over ongeboren kinderen. Hierdoor zou er mogelijk gekozen kunnen worden voor een kind met bepaalde kenmerken.

Riccardo zegt dat het belangrijk is om kritisch na te denken over hoe we met de mogelijkheden van deze technologie om willen gaan. De toepassingen die we nu kunnen bedenken zijn straks mogelijk en als we nu niet nadenken over wat voor ethiek we daarbij gaan handhaven, lopen we straks achter de feiten aan. Nu is het moment om erover na te denken.

Performance AR Rahman

muziek ted
AR Rahman maakt filmmuziek die behoorlijk spiritueel in de oren klinkt. Het is een beleving waarbij je vooral geacht wordt met je ogen dicht te luisteren en weg te dromen.

Een aanmoediging tot interactie door host Chris Anderson
Chris Anderson roept het publiek op om kennis te maken met de personen die naast hen zitten. Daarbij richt hij zich ook nog eens specifiek tot het bioscooppubliek. Hoe ongebruikelijk het ook is in de setting van een bioscoop: één persoon kan je leven veranderen. Hiermee wist hij ons in Breda in ieder geval te overtuigen. Het was bijna jammer toen hij de gesprekken die ontstonden onderbrak om de volgende talk aan te kondigen.

Talk 4 Dan Pallotta over dromen verwezenlijken terwijl je er voor elkaar bent

Tend to Eachother
Waarom moeten we kiezen tussen het verwezenlijken van grote dromen, echt grote dromen, en het kunnen hebben van quality time met andere mensen waarbij we echt onze aandacht erbij hebben?

Dan vertelt over onze neiging om wanneer we nieuwe mensen ontmoeten vooral na te gaan in hoeverre ze ons kunnen helpen bij onze droom. We staan steeds minder stil bij de ander. En we kunnen het bijna niet meer opbrengen om te luisteren naar de dromen van een ander. Of het tonen van interesse in de vervlogen dromen van een ander.

Dan benadrukt het belang van het doorontwikkelen van ‘humanity’. Op het scherm projecteert hij: ‘Human kind. Be both’. Een staande ovatie volgt.

Talk 5 Shondra Rhimes

Rhimes
Shondra is goed in haar werk, vindt haar werk heel leuk en krijgt daardoor ook steeds meer werk te doen. Daarnaast heeft ze een gezin.

Shondra vertelt een herkenbaar verhaal van een work-a-holic die na burn-out kiest voor een betere work-life balance en zich daar beter bij voelt. Het is haar verhaal. Een verhaal vol persoonlijke ontboezemingen. De manier waarop ze haar verhaal vertelt is bijzonder poëtisch. Een retorisch hoogstandje als je het mij vraagt, maar oordeel vooral zelf.

Talk 6 Bill T Jones danst dezelfde dans op verschillende verhalen

danser
Bill presenteert een reeks van bewegingen. Eerst introduceert hij ze zoals dit zou kunnen gaan tijdens een les moderne dans. Daarbij telt hij en de verschillende bewegingen/poses krijgen een, soms lachwekkende, naam die het voor de dansers vermoedelijk makkelijker maakt om de choreografie te onthouden. Dan doet hij dezelfde bewegingen terwijl hij er een ander verhaal bij vertelt. Hij varieert met verhalen met verschillende diepgang/emotie erin. De bewegingen/poses blijven steeds hetzelfde. Hoe je dit vervolgens moet interpreteren laat Bill aan het publiek over. Het blijkt iets om over na te praten.

Om het nabespreken van de talks extra te stimuleren biedt Pathé de bezoekers na de voorstelling prosecco en jus d’orange aan. Daarnaast is er een mogelijkheid gecreëerd om op de foto te gaan met de TEDxBreda letters en om met het aanwezige TEDteam te netwerken en ideeën uit te wisselen voor TEDxBreda 2016.

foto tedx pathe

Rond 23:30 uur vertrekken de laatste mensen. Tijd om te slapen en verder te dromen.

Suus Venings

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *