tedxbreda

Leerlingen van Mencia ontdekken TEDxBreda

Door Chris Schoonens
op 11 mei 2017 om 8:00

Bekijk het hele verhaal

TEDxBreda bouwt volledig op de vrijwilligers, alles wordt zonder belang uitgevoerd. Vrijwilligerswerk is onder middelbare scholieren daarom soms minder populair, vaak stellen zij de vraag: “Wat krijgen we ervoor terug?” Om te laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn, heeft BredaActief dit jaar in samenwerking met Mencia de Mendoza The Social Experience georganiseerd. Ook TEDxBreda deed mee aan TSE. Een groep van 8 leerlingen dacht een middag met ons mee om zo in aanraking te komen met TEDxBreda en vrijwilligerswerk.

 

Ervaring zorgt voor ‘de klik’

Isabelle Leijser, organisator van The Social Experience, legt uit waarom de TSE zo belangrijk is. “We kunnen leerlingen wel uitleggen waarom deze maatschappelijk organisaties zo belangrijk zijn en dat vrijwillige inzet leuk en veelzijdig is, maar pas als ze het zelf ervaren, maken ze de klik. Dan komt er een ‘wow-moment’.” Juist hierom deed TEDxBreda mee aan TSE.

 

De middag begon met een korte presentatie van Breda Actief. Daarna introduceerde Vivienne van Oosterum het concept en evenement TEDxBreda. Een aantal leerlingen bleken de TEDx-talks te kennen, voor anderen was het concept van TEDx helemaal nieuw. Na een kleine impressie van TEDxBreda 2016 heeft Jessica Voets de leerlingen met een creativiteitsoefening geactiveerd om vervolgens over te gaan op het belangrijkste deel van de middag: de brainstorm.

 

Brainstormen!

In een tweetal groepjes zijn de leerlingen tijdens de brainstorm aan de slag gegaan met een thema. Eén groep verzon allerlei ideeën over het onderwerp van de volgende editie van TEDxBreda, een andere groep richtte zich op de diverse communicatiekanalen en mogelijkheden.

 

Uit de brainstorm zijn allerlei leuke ideeën naar voren gekomen. Zo stelde leerlingen voor om een evenement te houden met talks over de toekomst van werk: banen verdwijnen en ontstaan door de robo- en informatisering en de mogelijkheden van het invoeren van een basisinkomen om de inkomstenverdeling meer gelijk te maken. Hierbij zochten de leerlingen informatie op over mogelijke bronnen en sprekers, waaronder Rutger Bregman en Gunter Pauli.

 

Om meer mensen te bereiken met de diverse communicatiekanalen van TEDxBreda, stelde de andere groep voor om meer te gaan adverteren op Google en YouTube. Daarnaast zouden er posters of flyers door de stad kunnen worden verspreid. Ook zou een bekende Bredanaar als Robbert van de Corput (DJ Hardwell) het evenement meer naamsbekendheid kunnen geven.

 

Al met al zijn er uit de brainstorm interessante en vernieuwende ideeën naar voren gekomen, die we zeker mee zullen nemen in de organisatie van volgende evenementen. Ook de leerlingen waren erg enthousiast over de middag, net als Miriam Haagh, wethouder Onderwijs in Breda. Zij vindt het fantastisch dat ook dit jaar weer zoveel leerlingen deelnemen aan de Social Experience en zo kennismaken met verschillende maatschappelijke organisaties en initiatieven als TEDxBreda. “Met TSE kunnen leerlingen in de praktijk kennismaken met nieuwe mensen, activiteiten en instellingen die hun leven verrijken, en die zij andersom weer kunnen verrijken met hun unieke persoonlijkheid en blik op de wereld”, zo vertelt zij.

 

Bron: Handen uit de mouwen voor The Social Experience

Leerlingen van Mencia ontdekken TEDxBreda
Chris Schoonens

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *