Ideeën delen is je nek uitsteken

Door Nathan de Groot
op 12 november 2016 om 9:41

Bekijk het hele verhaal

‘Wie is Ted eigenlijk?’

Dat is de vraag die ik als trainer eens kreeg aan het begin van een workshop TED-waardig presenteren. Sommige filmpjes van TED(x)-evenementen zijn inmiddels miljoenen keren bekeken. Toch weten maar weinig mensen waar TED voor staat. De afkorting staat voor Technology, Entertainment, Design. Het is de naam voor een conferentie die in 1984 voor het eerst in Californië (VS) werd georganiseerd. Overigens liep deze eerste editie uit op een fiasco: het was wat saai, weinig publiek kwam opdagen en daarom leed de organisatie een fors verlies.

Toch heeft TED zich uiteindelijk tot de officieuze Champions League ontwikkeld binnen het sprekerscircuit. Toen ik werd gevraagd om een presentatie te houden op TEDxVienna in 2013 heb ik direct toegezegd. Ik heb er geen moment spijt van gehad, ook al was niet mijn beste presentatie. Misschien komt dat ook omdat ik er in korte tijd veel heb geleerd. Kritischer ben ik er zeker door geworden en mijn eigen ervaring gebruik ik nu om andere sprekers verder te helpen. Het geheim van een goede TED-talk zit hem in een gedegen voorbereiding. Ook dit jaar bij het begeleiden van de sprekers van TEDx-Breda wisselden inzichten uit de wetenschap, kunst en persoonlijke anekdotes elkaar in hoog tempo af. Ik vind het inspirerend om deze ongepolijste verhalen te mogen horen. Soms is het best een uitdaging om de presentaties te perfectioneren. Mijn speerpunt hierbij is dat elke spreker authentiek is, het publiek bij het verhaal betrekt en hoe hun idee beklijft.

 

‘Daar komt het vliegtuigje’

Ook in het alledaagse leven merk ik het belang van presenteren. Mijn zoon is nu 1 jaar en soms wil hij niet eten. Hij is nog te jong om te praten en aan te geven waarom hij geen trek heeft of waarom hij het gerecht niet lust. De oeroude truc van het vliegtuigje – die waarschijnlijk ook bij jou en mij heeft gewerkt op jonge leeftijd – laat zien hoe presentatie het verschil kan maken. Het smaakt ineens beter en de creativiteit van de ouders wordt (meestal) beloond met een keurig leeg bord.

Bij belangrijke presentaties blijkt het net zo goed essentieel om je publiek niet alleen te willen voeden met jouw boodschap. Het inspiratieloos of gehaast oplepelen van informatie werkt averechts. Beter is het om eerst te kijken of je de aandacht überhaupt hebt (‘kijk, een vliegtuig!’) en of je ze kan verleiden om je te volgen gedurende jouw presentatie. In meer dan 100 trainingen voor Debatrix heb ik zelf ervaren hoe je met de juiste manier, structuur en toon een wereld van verschil kunnen maken. En dat terwijl de informatie die je wilt overbrengen niet wezenlijk anders is.

 

‘Leren van Langnek’

Degenen die wel eens in de Efteling zijn geweest weten wie Langnek is. Deze bekende figuur uit het sprookjesbos heeft een uitschuifbare nek die hem een mooi uitzicht verschaft. In Nederland wordt je nek boven het maaiveld uitsteken te vaak als iets gevaarlijks gezien. Dat is jammer. De interessantste sprekers en verhalen komen van mensen die zelf risico hebben genomen, bijvoorbeeld als activist, wetenschapper, ondernemer of reiziger.

Alle sprekers die het TEDx-podium beklimmen steken op dat moment hun nek uit. Ze stellen zich kwetsbaar op en delen hun persoonlijke verhaal of ideeën zonder er direct iets voor terug te verlangen. Voorop staat dat ze inspiratie en informatie willen delen. Dat geldt ook voor de organisatie die zich achter de schermen hiervoor inzet. Een initiatief waar mensen in meer steden hun nek voor uit zouden mogen steken.

Nathan de Groot

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *