How taking a step backward can be the way forward.

Door Eline van Ee
op 2 juni 2016 om 9:14

Bekijk het hele verhaal

Maak jij op dit moment al carrière? Veel mensen zien hun carrière als iets wat ver voor hun ligt en niet waar zij op dit moment mee bezig zijn. Toch begint jouw carrière op het moment dat jij je handtekening zet onder jouw eerste contract met daarbij elke beslissing die jij vervolgens neemt tijdens jouw loopbaan.

Succesvolle mensen begrijpen dit. Zij weten welke acties eventuele gevolgen kunnen hebben voor de toekomst. Zij beseffen maar al te goed dat dit in deze tijd niet altijd positief kan eindigen. Maar kun je je voorstellen dat de beste lange termijn beslissing in jouw leven, misschien wel een stap terug zou zijn?

Neem het voorbeeld aan een vrouw die haar top salesfunctie binnen een goedlopend bedrijf inruilt voor een wat riskantere salesjob bij een startup die recentelijk is gelanceerd. Wat zijn haar beweegredenen om tot deze keuze over te gaan? Zij geeft een goedbetaalde baan op voor een lagere functie, waar het minstens twee jaar duurt voordat zij qua salaris weer op hetzelfde niveau zit. Zij is juist dát type persoon dat haar keuzes baseert op de mate van invloed op haar carrière. Maar niet de invloed die het vandaag de dag zal hebben, maar over bijv. 10 jaar. Je weegt de huidige en de toekomstige gevolgen tegen elkaar af, waarbij je op lange termijn dichter bij jouw ultieme carrièredoel komt. Hierbij is het belangrijk om na te denken over wat je echt uit je carrière wilt halen en hier een duidelijk doel voor opstelt.

It’s time for a backward planning!

Waar zie jij jezelf over 10 jaar staan? En over 9 en 8 jaar? Bepaal je einddoel en doe vanaf dat punt steeds een stap terug. Het helpt je inzichtelijk te maken welke stappen jij nu moet gaan maken om weer een stap dichter bij jouw einddoel te komen.

Natuurlijk kun je nooit met zekerheid zeggen dat je ook daadwerkelijk zult eindigen zoals je in gedachte had, maar zou je dezelfde doelen bereiken als je het overlaat aan het toeval?

We don’t think so.

Met andere woorden: Pause, Reload & Game on!

Eline van Ee

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *