Have a break, have a …?

Door Eline van Ee
op 26 juni 2016 om 1:04

Bekijk het hele verhaal

Eigenlijk hebben ze in die KitKat-reclame wel gelijk; ieder mens heeft van tijd tot tijd een moment van rust nodig. Constant functioneren op hoog niveau zonder het inlassen van een pauze, bestaat namelijk niet. Maar de echte uitdaging is juist het consequent nemen en het optimaal invullen van deze pauzes. Benut ze en jij kunt zeggen: “Vandaag ging ik als een speer!”

  1.       Eet je productief!

Eten moeten we allemaal, of je nu druk bent of niet. Zonder voedsel, geen energie! Maar welke producten geven je nu een echte productiviteitsboost? Bessen, bananen, eieren, noten, zaden, avocado, vis, pure chocolade en groene thee. Zorgt cafeïne ook voor productiviteit? Nee. Het geeft je een korte kick waarna je een flinke dip krijgt. Natuurlijk hoef je dat kopje koffie niet te laten staan, maar laat cafeïne liever links liggen op momenten dat je wilt presteren.

Producten die veel suikers bevatten zoals snoep en frisdrank laten je juist zwak, verward en nerveus voelen zodra de glucose in je hersenen belandt. Ook wel bekend als een sugar crash. Eet je ’s middags een keer een lekkere hamburger of een frietje, dan is de kans groot dat je vlak daarna slaperig wordt en je langzamer gaat werken. Niet eten is ook een no go om productief te blijven. Informatie komt later bij je binnen, je hebt een trager reactievermogen en hebt meer moeite om je dingen te herinneren. Oftewel, eat healthy!

  1.       Neem een échte pauze!

Jouw hersenen hebben het over de lengte van een dag zwaar te verduren. Ál die informatie die binnenkomt wordt verwerkt en krijgt een plekje. Maar ook zij zijn soms toe aan wat rust. Trakteer je brein op een échte pauze!

Loop bijvoorbeeld even weg van je werkplek. Je associeert deze plek namelijk snel met werken en productiviteit. Ook doet het veranderen van omgeving wonderen met je creativiteit en je probleemoplossend vermogen. Weinig tijd? Neem de tijd! Ook wanneer je het toch zo druk hebt. Neem gedurende de dag een korte pauze van 5 tot 20 minuten.

  1.       Be mindful!

Mediteren is goed voor het lichaam en geest en heeft daarbij een goede uitwerking op de productiviteit. Dus haal dat matje maar tevoorschijn en het is tijd voor wat ohm-geluiden! Precies. Toch maar niet. Wil je toch mindful bezig zijn? Focus je dan ontspannen op één handeling tegelijk. Bijvoorbeeld tijdens het eten: focus op wat je eet, wat je proeft en neem er de tijd voor. Door in contact te blijven met je lichaam zorg je ervoor dat je de kans op afdwalende gedachten kleiner maakt. Al doe je dit maar een paar minuten, het kan al een groot verschil maken.

  1.       De befaamde powernap

Er zijn nog steeds mensen die zweren bij een heerlijk middagdutje. Zo rond een uur of 1 na de lunch, luie stoel erbij, een beetje duisternis en snurken maar! Maar heeft het ook daadwerkelijk effect? Het lijkt er wel op. Een kort middagslaapje verbetert je alertheid, creativiteit en stressniveau. Natuurlijk verschilt dit wel van mens tot mens, maar over het algemeen heeft het zeker een positief effect.

  1.       Activeer die hersenen!

Zelfs je hersenen slaan na een tijdje ‘niet bewegen’ op standby. Ons werk bestaat nu eenmaal uit veel gewoonten en routines. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen. Een wandeling van ong. 10 minuten kan er namelijk al voor zorgen dat je hersenen een stuk productiever en creatiever de dag doorkomen. Tijd voor een blokje om dus!

  1.        Ga naar buiten!

De frisse buitenlucht doet goed. Niets is beter om even een frisse neus te halen tijdens de lunch. Het haalt je uit je routine en zorgt ervoor dat je geconcentreerder bent dan ooit tevoren. Natuurlijk is het nog beter om je gehele werkplek naar buiten te verplaatsen. Kom maar op met dat zonnetje!

Ben jij zo’n persoon die aan één stuk door werkt en eigenlijk het nut van een goede pauze niet inziet? Aan de hand van deze tips word je niet alleen productiever, maar ook de kans op een burn-out verklein je hiermee gigantisch. Je zult merken wat voor effect een goede pauze heeft op jouw mentale gesteldheid. Implementeer ze in je dagelijkse leven en GAME ON!

Eline van Ee

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *