Je gezondheid is geen spelletje… Of wel?

Door Rose van der Tol
op 5 juli 2016 om 2:00

Bekijk het hele verhaal

We leven in een tijd met veel veranderingen en snelle ontwikkelingen. Wat gisteren nieuw was is vandaag al niet meer relevant. In een tijd waarin het antwoord op de vraag “hoe gaat het?” veranderd is van “goed” naar “druk” kun je het je bijna niet veroorloven niet mee te veranderen. Hoe hou je het vol om zo druk te zijn en wat doet dit met je gezondheid?

 

Hoe drukker we het met zijn allen hebben hoe meer er gebruik wordt gemaakt van de zorg. Als je om je heen kijkt zal het je niet ontgaan zijn dat stress, burnout en overspannen al lang geen bijzondere woorden meer zijn. Wordt het tijd om even pauze te nemen en op te laden? Maar wie heeft er tijd om regelmatig bij een therapeut in behandeling te gaan? Dat lijkt bijna niet meer actueel. En dat is het ook niet.

 

E-health is booming. In de geestelijke gezondheidszorg gaan de ontwikkelingen zo snel dat het bijna niet meer bij te houden is. Wat dacht je van een virtual reality waarin patiënten met een eetstoornis kunnen ervaren hoe het is om een lichaam met een gezond gewicht te hebben. Of een omgeving waarin mensen met een angststoornis laagdrempelig die plekken kunnen bezoeken waar ze bang voor zijn. Nog veel gaver zijn de uitgebreide games waarmee je je kunt onderdompelen in een wereld waar je het bestaan niet van had kunnen dromen. Gamen en daarmee mentaal opladen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

 

Toch is dit inmiddels een veelgebruikt hulpmiddel bij vele behandelingen. Vanuit je luie stoel via een online programma of in samenwerking met een behandelaar en geavanceerde technieken. Je kunt zelfs volledig anoniem en gratis online cursussen volgen. Bijvoorbeeld als je wel wat hulp kunt gebruiken met slaapproblemen of het gescheiden houden van werk en privé.

 

E-health begint zich zelfs uit te breiden naar andere sectoren zoals fysiotherapie. Is dit de toekomst? Gaan we binnenkort niet meer naar het spreekuur van de dokter maar nemen we het heft in eigen hand? Zijn we daar eigenlijk wel klaar voor of hebben we toch behoefte aan persoonlijk contact? Wat als je een spel kan spelen met je gezondheid?

 

Pause, Reload & Game on

 

 

 

 

 

 

 

 

Rose van der Tol

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *